Het jaar loopt ten einde en het Nieuwjaarsfeest met het bijbehorende vuurwerk staat voor de deur. Helaas betekent dit voor de meeste huisdieren, inclusief onze honden, vaak meer stress dan feest. Hier wil ik kort uitleggen wat je het beste wel en niet kunt doen met je hond rondom vuurwerk. Als je hond al angst vertoont voor vuurwerk, neem dan gerust contact met mij op zodat we samen passende maatregelen en oplossingen kunnen vinden.
Jonge Honden en Vuurwerk
Als je een jonge hond hebt die nog geen vuurwerkervaring heeft, is het onzeker hoe hij zal reageren. De meeste puppy’s zullen nog geen angst hebben voor knallen aangezien ze geen negatieve associatie hebben. Gebruik de vroegtijdige knallen in de buurt als trainingssessies. Zorg dat je altijd iets heel lekkers bij je hebt. Dit is een perfect voorbeeld van klassieke conditionering: elke knal wordt gevolgd door iets lekkers, zoals kaas. Na voldoende herhaling wordt de knal een signaal voor iets positiefs.
Wennen aan Vuurwerk
Het is belangrijk om je hond geleidelijk te laten wennen aan vuurwerk. Hem plotseling blootstellen aan veel vuurwerk werkt averechts. Ga dus niet naar een vuurwerkshow of iets dergelijks om ‘te wennen’. Trainen met een vuurwerk-CD kan nuttig zijn, maar onthoud dat 'echt' vuurwerk, met bijbehorende geuren en lichtflitsen, anders is. Honden ruiken erg goed, de kruitdampen kunnen onrust opwekken en de lichtflitsen kunnen ook erg indrukwekkend zijn.
Omgaan met Angst voor Vuurwerk
Angst voor vuurwerk ontstaat vaak door een plotselinge harde knal, vooral als de hond alleen is. Negeer een bange hond nooit; jij bent zijn veilige haven. Laat hem dicht bij je zijn als hij dat wil, maar blijf kalm en overdrijf je reacties niet. Gebruik voedselbeloningen die hij heel lekker vind om een positieve associatie met knallen op te bouwen. Wanneer je hond geen lekkers meer aanpakt, dan is de angst te groot om zelf mee aan de slag te gaan. Overleg voor nu met je dierenarts voor medicatie en neem contact op om volgend jaar tijdig te gaan trainen. Dit betekent voor de zomervakantie aan de slag gaan!
Veiligheid Buitenshuis
Wees extra voorzichtig met waar en wanneer je je hond uitlaat rond Oudejaarsdag. Vermijd loslopen in woonwijken en kies voor rustige momenten en veilige gebieden zoals het bos. Hou je hond aan de lijn en zorg dat angstige honden altijd een halsband met jouw gegevens om heeft. Ook binnen.
Zorg ervoor dat je op Oudejaarsdaggoed kijkt waar je je hond uitlaat. Ga lekker in het bos wandelen, hier hoor je wel knallen maar zijn ze verder weg. Zorg ervoor dat als je in de wijk loopt, je op rustige momenten naar buiten gaat met je hond. Rond 23.00 uur voor het laatst naar buiten en alleen als je hond wilt. Wil hij niet, dan ook niet dwingen.
Binnen Voorbereidingen
Laat je hond niet alleen thuis. Als je ergens heen moet en de hond kan niet mee, zorg dan dat je hem tijdig onderbrengt in een goed hondenpension. Pensions liggen vaak wat verder buiten de bebouwde kom waardoor er meestal minder vuurwerk is. Overleg met je pension over de behoeftes van je hond en wat mogelijk is. Moet je een paar uurtjes weg en kan je hond niet mee, overweeg dan iemand te vragen om op te passen.
Op Oudjaarsavond zelf; Sluit de gordijnen en zet wat achtergrondgeluid aan, zoals muziek of de tv, om de geluiden van vuurwerk te maskeren. Bied je hond afleiding aan met bijvoorbeeld een gevulde Kong, runderkophuid of een doos met brokjes en wc-rolletjes.
Vuurwerktraining en Medicatie
Vermijd groepstrainingen voor vuurwerkangst; deze zijn minder effectief en kunnen juist angst bij honden veroorzaken. Als je hond extreem bang is, overweeg dan professionele hulp en overleg met een gedragstherapeut en dierenarts over de mogelijkheid van medicatie. Sommige middelen zorgen ervoor dat indrukken juist nog sterker binnenkomen al lijkt de hond uiterlijk kalm, hierdoor worden de honden nog banger. Andere middelen zorgen ervoor dat de hond niet kan leren waardoor training geen zin heeft, dus het is belangrijk dit onder begeleiding te doen en geen medicatie online te bestellen.
Vragen of opmerkingen, of wil je overleggen over jouw specifieke situatie? Neem gerust contact met mij op. Bel of via Whatsapp: 06 463 88 117